Żurek lšski
"Zakwas"-ból
készült Żurek
Hozzávalók:
-
Zsír, vagy szalonna
-
20-20 dkg. Fehér ill.füstölt kolbász
(bajor - ill. cserkész, vagy ehhez hasonló
ízű)
-
2 db. sárgarépa
-
1 fej hagyma
-
Kb. 10 szem fekete
bors
-
Kb. 10 szem szegfübors
-
5-6 db.babérlevél
-
2-3 db
húsleveskocka
-
2 púpos evőkanál majoranna
-
4 gerezd fokhagyma
-
Só, bors
-
1pohár tejföl
-
2 evőkanál liszt
-
Tányéronként fél
főtt tojás
-
Zakwas (fél liter langyos vízhez 2 púpos kanál lisztet keverünk
majd 3-4 napig
állni hagyjuk. Utána a zavarmentes részt leöntjük.
Elkészítés:
2-
Beletesszük az egész hagymát és a sárgarépát. 15 percig főzzük. Azután kivesszük
hagymát és az élkészült
léhez hozzáadjuk a húsleveskockákat illetve a zakwas-t. Felforraljuk.
Közben
egy serpenyőben -
felaprított szalonnán, vagy zsíron - átsütjük a felkarikázott
A
felforralt levesbe beleöntjük az átsütött kolbászt és pár percig így főzzük.
Közben
egy pohár tejfölből és 2 evőkanál lisztből habarást készítünk
Végül
a leveshez hozzáadjuk a majoránnát, a zúzott fokhagymát és a habarást.
Izlés szerint megsózzuk, megborsózzuk.
"Zacskós"
Elkészítés:
Akik Lengyelországból hoznak levesport azoknak ajánlom az alább leírtakat:
A zacskó tartalmát 750 ml. hideg vizzel csomómentesen elkeverjük.
Felforraljuk, majd kis lángon
-időnként megkeverve- 5-7 percig
főzzük. Közben hozzáadunk babérlevelet (3-4db.) és szegfűborsot.
Serpenyőben zsíron, hagymával együtt
átsütünk 15-15 dkg. felkarikázott fehér (bajor) illetve
füstölt (cserkész) kolbászt.
A leveshez hozzáadjuk az átsütött
kolbászt és pár percig így főzzük.
A jobb íz elérése érdekében érdemes bőségessen fűszerezni majoránnával és fokhagymával.