zurek 01.JPG (97135 bytes)      zurek 02.JPG (99622 bytes)    Zurek 03.JPG (19437 bytes)
                                                                                                Egy poznan-i  étteremben így tálalják.                                                Ezt Asia főzte Poznan-ban 
                                                                                              
     vissza-back

                                                                                                                                        

                                                         Żurek œlšski                                            

 

                                                                "Zakwas"-ból készült Żurek

 

Hozzávalók:

 

-          Zsír, vagy szalonna

-          20-20 dkg. Fehér ill.füstölt kolbász

(bajor - ill. cserkész, vagy ehhez hasonló ízű)

-          2 db. sárgarépa

-          1 fej hagyma

-          Kb. 10 szem fekete bors

-          Kb. 10 szem szegfübors

-          5-6 db.babérlevél

-          2-3 db húsleveskocka

-          2 púpos evőkanál majoranna

-          4 gerezd fokhagyma

-          Só, bors

-          1pohár tejföl

-          2 evőkanál liszt

-          Tányéronként fél főtt tojás

-          Zakwas  (fél liter langyos vízhez  2 púpos kanál lisztet keverünk

majd 3-4 napig állni hagyjuk. Utána a zavarmentes részt leöntjük.

 

                                                                 Elkészítés:

 

2-3 liter vizet felforralunk a fekete borssal, a  szegfüszeggel és a babérlevéllel.

Beletesszük az egész hagymát és a sárgarépát. 15 percig főzzük. Azután kivesszük

hagymát és az élkészült léhez hozzáadjuk a húsleveskockákat illetve a zakwas-t. Felforraljuk.

 Közben egy serpenyőben  - felaprított szalonnán, vagy zsíron - átsütjük a felkarikázott kolbászt.

 A felforralt levesbe beleöntjük az átsütött kolbászt és pár percig így főzzük.

 Közben egy pohár tejfölből és 2 evőkanál lisztből habarást készítünk

 Végül a leveshez hozzáadjuk a majoránnát, a zúzott fokhagymát és a habarást.

 Izlés szerint megsózzuk, megborsózzuk. A főtt tojásról se feledkezz meg.

 

 

                                                  "Zacskós" Żurek

Elkészítés:

 

Akik Lengyelországból hoznak levesport azoknak ajánlom az alább leírtakat:

 

A zacskó tartalmát 750 ml. hideg vizzel csomómentesen elkeverjük. Felforraljuk, majd kis lángon

-időnként megkeverve-  5-7 percig főzzük. Közben hozzáadunk babérlevelet (3-4db.) és szegfűborsot.

Serpenyőben zsíron, hagymával együtt átsütünk 15-15 dkg. felkarikázott fehér (bajor) illetve füstölt (cserkész) kolbászt.

A leveshez hozzáadjuk az átsütött kolbászt és pár percig így főzzük.

A jobb íz elérése érdekében érdemes bőségessen fűszerezni majoránnával és fokhagymával.